Gravitációs hő- és füstelvezetés és természetes szellőztetés

 

A hő- és füstelvezető rendszerek fő feladata, hogy tűz esetén a lehető leggyorsabban elvezessék a hőt, füstöt és a mérgező gázokat az épületből, és alacsony füsttartalmú réteget teremtsenek a helyiség alsó részében. A füstgázok felfelé szállnak és a tetőn található felülvilágítókon és nyílásokon – például RWA felülvilágító kupolákon – keresztül a szabadba távoznak. A friss levegő beáramlásáról a padló közelében található frisslevegő utánpotló nyílások gondoskodnak. A termikus felhajtóerő miatt természetes hőelvezetés történik felfelé. Így hosszabb ideig járhatók maradnak a menekülési és mentési útvonalak, továbbá megakadályozhatók vagy a minimumra szoríthatók a személyi sérülések és az anyagi károk.


Ezen az elven alapul a természetes szellőztetés is, ahol a használt levegő felfelé távozik. Így a homlokzati nyílászárókon keresztül biztosított, optimális friss levegő utánpótlásnak köszönhetően mindig kellemes lesz a helyiség klímája. Ez pedig nem csak a termelékenységet növeli, hanem egyúttal a balesetek és meghibásodások számát is csökkenti, továbbá hatékonyan segít megelőzni a például penészesedés okozta egészségügyi kockázatokat. Az eredmény: kellemes és egészséges levegőjű helyiség, ami jobb koncentrálást, magasabb termelékenységet és kellemesebb közérzetet eredményez.


A VELUX Commercial bevilágítási megoldásai a megfelelő hő- és füstelvezető, valamint szellőztető rendszerelemekkel felszerelve hatékony természetes füstelvezető és természetes szellőztető rendszerekké bővíthetők. A megelőző tűzvédelemhez a felülvilágító kupolák, a sávos felülvilágítók és az üvegszerkezetek egyaránt felszerelhetők elektromos, pneumatikus vagy pirotechnikai nyitókészülékekkel, valamint klímaoptimalizáló megoldásokkal.


Valamennyi VELUX Commercial hő- és füstelvezető rendszer teljesíti a DIN EN 12101-2 szerinti, természetes módon működő hő- és füstelvezető készülékekre vonatkozó követelményeket. A funkcionális kiegészítő tartozékoknak, a korszerű formatervezésnek, valamint a vezérlőelemek és mozgatási módok széles választékának köszönhetően igen meggyőzőek.


Emellett a VELUX Commercial mint VdS-tanúsítvánnyal rendelkező hő- és füstelvezető rendszerlétesítő Németországban non-stop segélyszolgálatként, meghibásodás esetén gyors reagálási idővel kínálja a hő- és füstelvezető, valamint szellőztetőrendszerek képzett személyzet általi, szakértő karbantartását.

Gravitációs füstelvezetés és természetes szellőztetés választéka

Felülvilágító kupola


Sávos felülvilágító


VENTRIA


Surface Louvre


Façade Air Intake Systems